Sjømateksportøren Lerøy vant Eksportprisen 2015

Konferansier Arne Hjeltnes med Eksportprisvinner Lerøy Seafood Group. Foto: Alf-Martin Holmedal

Bergensbedriften Lerøy Seafood Group mottok Eksportprisen 2015 foran flere hundre fremmøtte, da den årlige Eksportkonferansen gikk av stabelen i Gamle Logen i Oslo torsdag den 9. april.

– Jeg er umåtelig stolt. Det var et sterkt øyeblikk da jeg hørte Bernander begynne å lese opp begrunnelsen. Skjønte etterhvert at det dreide seg om oss, men begrunnelsen var fortsatt flott, og veldig rørende. Jeg tror mange ansatte vil sette stor pris på dette, og håper de føler på samme stoltheten som meg, sier konsernleder i Lerøy Seafood Group, Henning Beltestad.

– Årets vinner av Eksportprisen representerer en fremtidsrettet næring. Kunnskap om havet og kysten er en forutsetning for at Norge fortsatt skal være ledende innenfor en viktig næring som det marine fagfeltet er. For et land som har havområder sju ganger større enn landarealet, må det være en klar ambisjon om å eksportere. Det er bra for bedriften, næringen og landet, sier næringsminister Monica Mæland.

Lerøy Seafood Group er verdens nest største produsent av atlantisk laks og ørret, og en av verdens største sjømateksportører. Årets fagjury, som besto av John G. Bernander, Gunn Wærsted og Siri Hatlen, løftet frem at selskapet kan vise til høy grad av innovasjon, og har sterk lokal forankring med fokus på bruk av lokale underleverandører, i sin begrunnelse.

– Vinneren er en bedrift med suksess i kjernen av et norsk satsingsområde. Arbeidet med kompetanseheving og tiltak som integrerer utdanning, FOU, forvaltning og næringsvirksomhet har imponert juryen. Lerøy er et godt eksempel på fremtidsrettet norsk bedrift som skaper store verdier lokalt gjennom sin eksportvirksomhet, sier juryleder John G. Bernander

Eksportprisen, som i år ble overrakt av sykkellegenden Thor Hushovd, har til hensikt å premiere norske eksportvirksomheter som er innovative, modige og som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom utenlandske markeder. Bak arrangementet og prisen står Eksportkreditt Norge, GIEK (Garantiinstituttet for Eksportkreditt) og GIEK Kredittforsikring.

Prisutdeler Thor Hushovd overrekker gul trøye til Eksportprisvinneren Lerøy Seafood Group. Lengst til venstre konferansier Arne Hjeltnes. Foto: Alf-Martin Holmedal

– Fisk og sjømat er ett av GIEK Kredittforsikrings viktigste forretningsområder, så for oss er det ekstra stas at det er en sjømatbedrift som stikker av med årets Eksportpris. Lerøy Seafood jobber aktivt med profesjonalisering av sjømatnæringen, og har et bevisst forhold til næringens omdømme. Det setter vi stor pris på, sier administrerende direktør i GIEK Kredittforsikring, Erica Blakstad.

– Eksportkonferansen er en viktig arena for aktører innen norsk eksport. Våre tre selskaper utgjør det statlige støtteapparatet for eksportfinansiering, og har derfor skapt en felles møteplass hvor norske eksportører og samarbeidspartnere kan lære av hverandres erfaringer. Vi håper arrangementet kan inspirere flere til å ta kontakt med oss, og bli bedre kjent med den statlige eksportkredittordningen sier administrerende direktør i Eksportkreditt Norge, Jarle Roth.

– Konferansen samler ulike bedrifter og bransjer, store og små bedrifter, alle med internasjonale ambisjoner. I tillegg til å hedre de som har lykkes i det globale markedet, tar vi her også opp utfordrende temaer og problemstillinger som opptar norske eksportbedrifter, sier administrerende direktør i GIEK, Wenche Nistad.

Eksportprisvinner Lerøy Seafood Group med Eksportprisjuryen, Siri Hatlen John G. Bernander, Gunn Wærsted og prisutdeler Thor Hushovd. Foto: Alf-Martin Holmedal, Steamheads AS.